Rijd je nu nog in een brandstofauto, maar wil je een nieuwe auto kopen? Dan overweeg je misschien om voor een elektrische auto te kiezen. Het probleem van elektrische auto’s is alleen dat ze nogal duur zijn. Hierdoor kan lang niet iedereen zich zo’n auto veroorloven. Kun je geen elektrische auto kopen? Overweeg er dan eentje te leasen. In deze tekst zetten wij de voor- en nadelen van een elektrische auto leasen op een rijtje.

Voordeel: geen kosten voor brandstof

Wanneer je voor private lease kiest, betaal je een vast bedrag per maand. Bij deze prijs zijn de meeste zaken inbegrepen, zoals wegenbelasting en een autoverzekering. De brandstof betaal je zelf. Lease je een elektrische auto? Dan zijn brandstofkosten verleden tijd. Zo’n auto rijdt immers op stroom in plaats van benzine of diesel. Het opladen van de accu kost weliswaar ook geld, maar stroom is een stuk goedkoper dan brandstof. Dit is zeker het geval als je de stroom zelf opwekt. In dat geval kun je misschien zelfs gratis jouw elektrische auto opladen.

Voordeel: je stoot geen schadelijke stoffen uit

Brandstofauto’s stoten behoorlijk wat CO2 uit, maar elektrische auto’s doen dit niet. Dit brengt ons bij het tweede voordeel van het leasen van een elektrische auto. Je stoot namelijk geen schadelijke stoffen uit als je een auto leaset die op stroom rijdt. Hierdoor draag je een steentje bij aan het tegengaan van klimaatverandering.

Nadeel: hoge leaseprijs per maand

Een elektrische auto private leasen brengt niet alleen maar voordelen met zich mee. Er zitten namelijk ook nadelen aan. Omdat wij jou een zo goed mogelijk beeld willen schetsen van private lease, benoemen we de negatieve kanten ook. Grootste nadeel is wat ons betreft de prijs. In vergelijking met een brandstofauto betaal je voor een elektrische auto namelijk een relatief hoog bedrag per maand. Dit komt doordat elektrische auto’s duurder zijn in de aanschaf. Om de prijs per maand te bepalen kijkt een leasemaatschappij onder meer naar de cataloguswaarde. Hoe hoger deze waarde is, des te meer private lease je per maand kost.

Nadeel: beperkt aantal openbare laadpalen

Tanken is verleden tijd als je een elektrische auto private leaset, maar je moet de accu wel opladen. Als de accu van het voertuig leeg is kun je er namelijk niet meer mee rijden. Doordat steeds meer mensen in een elektrische auto rijden, wordt opladen op steeds meer plekken een uitdaging. Er zijn namelijk niet genoeg openbare laadpalen beschikbaar. Dit probleem kun je gelukkig makkelijk oplossen. Hoe? Door een laadpaal aan huis te installeren. Zo’n laadpaal is relatief duur, maar je hebt er veel profijt van. Omdat deze laadpaal jouw eigendom is, kun je jouw auto altijd opladen. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je met een lege accu komt te staan.