Als er gezinsuitbreiding plaatsvindt, veranderen ook de auto behoeftes. Een baby betekent nu eenmaal veel extra bagage, zoals buggy’s, luiertassen en kinderstoeltjes. Waar moet een ideale gezinsauto dus aan voldoen?
Welke wensen heeft jouw gezin?
Ieder gezin is anders en heeft daarom andere behoeftes. Als je
op zoek gaat naar een nieuwe auto is het belangrijk om van te voren alvast een lijstje te maken met jullie wensen. Hoeveel kinderen/mensen willen jullie kunnen vervoeren? Wat is belangrijk voor jullie? Bijvoorbeeld een extra ruime kofferbak of juist meer beenruimte achterin? Zijn er huisdieren die regelmatig meereizen en de ruimte moeten hebben? Gaan jullie regelmatig op autovakantie? Kortom, veel zaken waar jullie van te voren over moeten nadenken en rekening mee moeten houden bij de aanschaf van een nieuwe auto. Maak daarom nu alvast een lijstje, zodat de zoektocht gemakkelijker wordt.
Budget
Als je duidelijk hebt wat je zoekt in een auto is het belangrijk om voor jezelf een budget op te stellen. Hoeveel wil je besteden aan een nieuwe auto? Kijk hierbij niet alleen naar de aankoopprijs, maar ook naar de maandelijkse lasten. Dus wat je kwijt bent aan de verzekering, wegenbelasting en benzine.
Heb je op dit moment geen budget voor een nieuwe auto, maar wil je wel graag een veilige, moderne auto rijden voor je kersverse gezin? Dan kun je ook een gebruikte occassion leasen. Het voordeel van een gebruikte occassion leasen, is dat je als huurder precies weet waar je aan toe bent. Je betaalt een vast bedrag per maand voor de auto, allrisk verzekering, pechhulp in Europa en je woonplaats, motorrijtuigenbelasting, onderhoud en reparatiekosten. Alleen de benzine betaal je nog extra. Private lease zorgt ervoor dat je op een gemakkelijke manier een jonge, gezinsvriendelijke auto kunt rijden.
Veiligheid
Bij een gezinsauto is de veiligheid het allerbelangrijkste thema. Hoe bepaal je of een gezinsauto veilig is? Hiervoor kun je kijken naar de EURO NCAP testresultaten. Hierbij is het vooral belangrijk om te kijken naar de score onder het blauwe kaartje, de veiligheid voor inzittende kinderen. NCAP houdt bij de beoordeling rekening met drie aspecten: de bescherming die kinderzitjes bieden bij frontale of zijdelingse botsproeven, de mogelijkheid om verschillende maten en typen kinderzitjes te bevestigen in de auto en de aanwezigheid van voorzieningen die veilig vervoer van kinderen bevorderen.
Testrit
Als je eenmaal een geschikte auto hebt gevonden, vergeet dan ook niet om een testrit te maken. Het liefst met het hele gezin én alle spullen die jullie dagelijks meenemen. Zo kan een kofferbak bijvoorbeeld voldoende inhoud hebben op papier, maar blijkt in de praktijk dat jullie buggy er niet in past. Dat is toch zonde als je daar pas achter komt als je de auto al gekocht of gehuurd hebt.